Thursday, 21 April 2011

KUIH TEPUNG GOMAK



BAHAN-BAHAN

1 BUNGKUS TEPUNG PULUT
1 SUDU TEH GARAM
2 CAWAN AIR

CAMPURKAN SEMUA BAHAN DAN ULI,JIKA ADUNAN KERAS MASUKKAN SEDIKIT LAGI AIR

INTI

1 CAWAN KACANG HIJAU
2 CAWAN AIR
SEDIKIT GARAM
(REBUS KACANG HIJAU SEHINGGA KEMBANG)
BILA SUDAH KEMBANG,SEJUKKAN
JIKA ADA LAGI AIRNYA,DIBUANG
ISI 1 CAWAN GULA PASIR DAN RAMAS DGN KACANG HIJAU TADI

CARA-CARANYA

AMBIL ADUNAN TEPUNG TADI,ISI INTI DAN BULATKAN...SELEPAS TU LEPERKAN
MASUKKAN KEDALAM AIR REBUSAN YG TELAH MENGELEGAK..
DALAM AIR REBUSAN TU,ISI BEBERAPA HELAI DAUN PANDAN
UNTUK MEWANGIKAN AIR
MASUKKAN SEBIJI-SEBIJI ADUNAN TADI
TUNGGU KUIH ITU TIMBUL DAN GAUL DGN TEPUNG KACANG HIJAU(ADA JUAL TEPUNG KACANG HIJAU YG SIAP DI GORENG)

SELAMAT MENCUBA

*BILA NAK CANAI ADUNAN,TERUS MASUKKAN DLM AIR REBUSAN...JGN BUAT BYK-BYK DULU,NANTI ADUNAN TU PECAH...*

*BOLEH JUGA BUAT INTI KELAPA*LAGI SEDAP

No comments:

Post a Comment