Thursday, 21 April 2011
KUIH TEPUNG GOMAK
BAHAN-BAHAN
1 BUNGKUS TEPUNG PULUT
1 SUDU TEH GARAM
2 CAWAN AIR
CAMPURKAN SEMUA BAHAN DAN ULI,JIKA ADUNAN KERAS MASUKKAN SEDIKIT LAGI AIR
INTI
1 CAWAN KACANG HIJAU
2 CAWAN AIR
SEDIKIT GARAM
(REBUS KACANG HIJAU SEHINGGA KEMBANG)
BILA SUDAH KEMBANG,SEJUKKAN
JIKA ADA LAGI AIRNYA,DIBUANG
ISI 1 CAWAN GULA PASIR DAN RAMAS DGN KACANG HIJAU TADI
CARA-CARANYA
AMBIL ADUNAN TEPUNG TADI,ISI INTI DAN BULATKAN...SELEPAS TU LEPERKAN
MASUKKAN KEDALAM AIR REBUSAN YG TELAH MENGELEGAK..
DALAM AIR REBUSAN TU,ISI BEBERAPA HELAI DAUN PANDAN
UNTUK MEWANGIKAN AIR
MASUKKAN SEBIJI-SEBIJI ADUNAN TADI
TUNGGU KUIH ITU TIMBUL DAN GAUL DGN TEPUNG KACANG HIJAU(ADA JUAL TEPUNG KACANG HIJAU YG SIAP DI GORENG)
SELAMAT MENCUBA
*BILA NAK CANAI ADUNAN,TERUS MASUKKAN DLM AIR REBUSAN...JGN BUAT BYK-BYK DULU,NANTI ADUNAN TU PECAH...*
*BOLEH JUGA BUAT INTI KELAPA*LAGI SEDAP
Label:
resipi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment